Verboten: demonstreren bij nieuwe Tweede Kamergebouw – ‘Totaal bizar’

27 juli 2021 19:14 #1
In verband met een verbouwing is het parlement tijdelijk verhuisd, maar voor de nieuwe Tweede Kamer mag niet gedemonstreerd worden. Tweede Kamerlid Wybren van Haga en het Haagse gemeenteraadslid Richard de Mos hebben er vragen over gesteld.

“Het is een grondrecht om te demonstreren,” zeggen zij. “Er moet laagdrempelig en gemakkelijk contact met volksvertegenwoordigers gelegd kunnen blijven worden. Ook bij het nieuwe Tweede Kamergebouw.”

Heel eng
“Totaal bizar,” twittert Van Haga. “Tijdens de verbouwing van de Tweede Kamer mag er een jaar lang blijkbaar niet gedemonstreerd worden. Onze democratie wordt steeds verder uitgehold.”

Voormalig topmodel Lonneke Engel voegt toe: “Ik vind het allemaal heel eng worden als je de 1,5 jaar aan mensenrechtenschendingen erbij telt.” Ze voegt toe dat het gebouw waar het parlement tijdelijk wordt gehuisvest lijkt op een bunker.

De helft duurder
Eerder werd het referendum afgeschaft en vorig jaar werd besloten dat burgers geen petities meer mogen aanbieden aan de Kamer. Ook werd na aanhoudende demonstraties op het Museumplein besloten om de grasmat te vervangen. Het gevolg: het plein werd afgesloten en er kon dus niet meer gedemonstreerd worden.

Onlangs bleek dat de renovatie van het Binnenhof ruim de helft duurder uitvalt dan geraamd: 718 miljoen euro. Dat komt door ‘veiligheidsmaatregelen die eerder niet voorzien waren’. Ook moeten er miljoenen extra worden uitgetrokken voor ‘duurzaamheidsplannen’. Als alles goed gaat, is de renovatie eind 2026 (!) klaar.
Mods: Lexie026RonaldGEERTVB

Inloggen

Favorieten

  • Geen berichten om weer te geven.

Uit het archief....

What's wrong with the world

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers