file Er is ook een Nederlandse journaliste aanwezig in Donbas.

11 apr 2022 18:41 #1
Misschien kent iemand van de wappies haar?
In Donbas zie je bijna geen journalisten verklaart ze.
Dit zijn mensen met een missie.

sputniknew...mlNederlands Journo: 'We zijn hier, in Donbass, om westerlingen wakker te schudden door MSM Propaganda'
Er is slechts een handvol westerse journalisten in Donbass, terwijl de westerse mainstream pers nepnieuws over de Oekraïense crisis verkondigd met dezelfde sjablonen die ze eerder gebruikten in Irak, Libië en Syrië, zegt de Nederlandse onafhankelijke journalist Sonja van den Einde.
Sonja van den Ende, een onafhankelijke journaliste uit Rotterdam, Nederland, ging als embedded reporter bij het Russische leger naar de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk om met eigen ogen te zien hoe de bijzondere operatie verloopt.
Het geluid van beschietingen en explosies schrikt haar niet af: ze is eraan gewend geraakt. Zeven jaar geleden werkte Van den Ende in Syrië, maanden voordat de Russen op verzoek van de Syrische president Bashar al-Assad ingrepen en het tij keerden. De parallellen tussen de berichtgeving in de westerse mainstream pers over de Syrische en de Oekraïense conflicten zijn volgens haar opvallend.
"Ze liegen continu over van alles om hun eigen agenda uit te voeren", zegt Van den Ende. "Net als in Syrië was president Assad 'de moordenaar' en nu is president Poetin 'de slager'. Ze hadden dit script jarenlang gebruikt in Irak, Venezuela en [andere] landen die zich niet aan hun agenda houden, ze hebben een slechterik nodig. Maar ze (media) zijn niet eens ter plaatse, ze kunnen' t rechter. Slechts een handvol journalisten uit het Westen zijn hier: Graham Philips, Patrick Lancaster, Anne-Laure Bonnel en ik."

Volgens de Nederlandse journalist is dit echter niet de enige parallel. Ze heeft de aandacht gevestigd op de valse rapporten van Kiev en de "false flag"-operaties, waaronder  de Snake Island-hoax  , de hype over de vermeende "aanval" van Rusland op  de kerncentrale van Zaporozhye (NPP)  , het nu ontkrachte verhaal van  de "staking" van Rusland op een Marioepol ziekenhuis  , en  de meest recente Bucha-provocatie  , om er maar een paar te noemen. Van den Ende zegt dat het op niets anders lijkt dan op valse vlaggen van jihadisten en de geënsceneerde "gasaanvallen" van de Witte Helm. Ze herinnert specifiek aan de chemische provocatie van 4 april 2017 in Khan Sheikhun, Idlib,
"In Bucha gebeurde hetzelfde", zegt de Nederlandse journalist. "Veel getuigen zeggen dat het Russische leger op 30 maart vertrok. Zelfs het Oekraïense leger dat op 1 april binnenkwam, heeft niets gemeld over lijken op straat. Dit gebeurde op 3 april, aldus de westerse media. Ook zijn er bewijzen zeggen dat de lichamen witte armbanden hadden, het teken van het Russische leger, de soldaten dragen ze. Dus de soldaten doden de Russische Oekraïners? Echt niet."Oekraïens neonazisme is geen mythe
Van den Ende sprak met veel Oekraïense burgers terwijl hij over Donbass reisde. Volgens haar veroordeelde bijna iedereen de regering van Kiev voor het verbieden van de Russische taal en het beroven van veel culturele en binnenlandse mensenrechten.
"De meerderheid van de mensen met wie ik sprak, was erg blij dat de [Russische special]-operatie is begonnen", zegt de Nederlandse journalist. "Natuurlijk wil niemand geweld en oorlog, maar ze lijden al acht jaar onder de oorlog, het bloedbad en de vernietiging door de Oekraïense troepen. Het ergste waren de nazi-bataljons, die samen met het reguliere leger vochten."

Oekraïens neonazisme is geen mythe, benadrukt Van den Ende. Toen ze in 2016 en 2017 de Oekraïense havenstad Odessa bezocht, merkte ze het fascistische sentiment dat zich al geruime tijd over het land verspreidt. Het Oekraïense nazisme bestaat eigenlijk al sinds de Tweede Wereldoorlog, zegt de Nederlandse journalist.

De ideologische  opvolgers van Stepan Bandera  , de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN), de 14e SS-Vrijwilligersdivisie "Galicië" en het Nachtigall-bataljon gingen ondergronds tijdens de Sovjetperiode. Maar na vele jaren zijn deze troepen weer tot leven gekomen en gebruiken de VS, het VK en de EU ze om Oekraïne te destabiliseren, zegt ze. Eerder gebruikten deze westerse geopolitieke actoren in dezelfde geest islamisten om Assad ten val te brengen, voegt de journalist eraan toe.
Volgens Van den Ende greep de minderheid van neonazi's na het uitvoeren van een staatsgreep in 2014 in Oekraïne de macht en terroriseren ze al acht jaar lang voornamelijk het oostelijke deel van het land met behulp van zeer wrede en wrede methoden in de stijl van de nazi's.Eindelijk beschermd voelen
Het Westen probeert voortdurend Rusland de schuld te geven van alle schade die is toegebracht aan Oekraïense dorpen en steden. Oost-Oekraïense ooggetuigen zeggen echter dat de meeste vernietiging in de burgergebieden is veroorzaakt door het terugtrekkende Oekraïense leger en neonazistische formaties, waaronder de beruchte Azov-bataljons, aldus de Nederlandse journalist. Naast het gebruik van civiele faciliteiten als schild, zou het Oekraïense leger lukraak de posities hebben beschoten die ze hadden verlaten en aan de Russische troepen hebben afgestaan.
Om haar punt te illustreren beschrijft Van den Ende de beschieting van een ziekenhuis in Volnovakha, in de Volksrepubliek Donetsk. Het gebouw werd niet vanuit de lucht gebombardeerd, maar aangevallen met granaten en raketten, zegt ze, daarbij verwijzend naar een inwoner van Volnovakha.
“Het Westen beweert dat het door de Russen is gebombardeerd, maar zoals een dame me vertelde, dat ze daar haar hele leven heeft gewerkt, en dat de Oekraïense [militair] – die in het ziekenhuis was ingekwartierd – de faciliteit en haar huis heeft beschoten en vernietigd, dat was naast het ziekenhuis."
Volgens de Nederlandse journalist worden Oost-Oekraïeners zeer goed behandeld door het Russische leger en krijgen ze op de meeste locaties regelmatig humanitaire hulp. Bovendien zeggen de lokale bevolking dat ze zich eindelijk beschermd voelen, voegt ze eraan toe.
Hevige gevechten tussen de Oekraïense strijdkrachten en neonazistische bataljons aan de ene kant en de door Rusland gesteunde DPR- en LPR-milities aan de andere kant hebben veel huizen verwoest. De mensen van Donbass hebben echter niet opgegeven, benadrukt de journalist.
"Zoals een vrouw zei: 'We zijn sterk, we kunnen het herbouwen, voor onze kinderen en kleinkinderen, om vrede te hebben'", merkt Van den Ende op.Verliest Rusland een informatieoorlog?
Sommige waarnemers suggereren dat Rusland de informatieoorlog met het Westen aan het verliezen is. De Westerse Big Media-machine werkt dag en nacht met de steun van Big Tech, terwijl de meeste Russische nieuwszenders in de westerse landen ofwel gecensureerd of volledig tot zwijgen zijn gebracht.
"Nee, Rusland is de informatieoorlog niet helemaal aan het verliezen", stelt Van den Ende. "Ik denk dat het aan ons, het handjevol westerlingen, is om de meerderheid van de westerlingen wakker te maken die nog steeds slapen en dag in dag uit worden gebombardeerd met nepnieuws en verzonnen verhalen."

Men moet bedenken dat dit conflict in de eerste plaats wordt aangewakkerd door de westerse politici, zegt de Nederlandse journalist. Volgens haar deed het Westen hetzelfde in Syrië maar heeft die oorlog grotendeels verloren.
De wereld verandert en het westerse establishment moet zich volgens Van den Ende nog verzoenen met de opkomende multipolaire wereldorde. Ze merkt op dat de Russische president Vladimir Poetin het begin van deze verandering schetste in zijn toespraak in München in 2007. Hoewel ze er destijds voor kozen zijn woorden te negeren, wordt het duidelijk dat een unipolaire wereld voorgoed voorbij is, concludeert de journalist.
 
Mods: Lexie026RonaldGEERTVB

Favorieten

  • Geen berichten om weer te geven.

Inloggen

Uit het archief....

What's wrong with the world

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers