file Er is door Rutte en z’n demissionaire club een staatsgreep gepleegd

23 aug 2021 20:13 #1
De afgelopen dagen is er veel te doen geweest over de toepassing van artikel 57 van de Grondwet, dat bepaalt dat een minister niet tevens lid kan zijn van de Tweede of Eerste Kamer, schrijft politicus en ex-VVD’er Geert Dales op zijn website.

Veel experts hebben inmiddels uitgelegd dat de benoeming van staatssecretarissen Dennis Wiersma, Steven van Weyenberg en Dilan Yesilgöz-Zegerius, op 17 maart gekozen tot lid van de Tweede Kamer en op dat moment nog geen lid van het – demissionaire – kabinet, ongrondwettelijk is. Bij hun benoeming hadden zij hun Kamerlidmaatschap moeten opgeven, maar Rutte oordeelde anders.

De Tweede Kamer heeft de Raad van State nu om spoedadvies gevraagd. Dales klaagt dat dit het karakter krijgt van een staatsgreep, ‘temeer daar het kabinet al op 15 januari van dit jaar zijn ontslag heeft ingediend’. “Waar is de koning als je hem nodig hebt?” vraagt hij.

Rutte en zijn coalitiepartners slopen de democratie
Hij kan rekenen op veel bijval. “Wanneer gaan de koning of de Raad van State nu eindelijk eens ingrijpen? Iemand?” vraagt politicus Eelco van Hoecke.

Musicoloog Kees Vlaardingerbroek voegt toe: “Genoeg is genoeg! Rutte en zijn coalitiepartners slopen de democratie en de rechtsstaat. Ook (oud-)VVD’ers Frans Weisglas en Geert Dales beginnen het in te zien.”

Het IS een staatsgreep
Oud-brandweercommandant Wim Junte twittert: “Er is door Rutte en z’n demissionaire club daadwerkelijk een staatsgreep gepleegd in Nederland. Ondanks overtredingen (grondwet) blijft hij zitten.”

“In ieder land gaat het anders, maar zoals ik uitleg in mijn boek: het IS een staatsgreep,” voegt politiek econoom en schrijver Kees van der Pijl hieraan toe.

Bron
Mods: Lexie026RonaldGEERTVB

Inloggen

Favorieten

  • Geen berichten om weer te geven.

Uit het archief....

What's wrong with the world

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers